Wanna take a shower?



Det tog ett tag innan jag lyckades lista ut hur jag skulle göra för att lägga skärpan på bakgrunden istället för det som var i förgrunden. Efter ett tag kom jag dock på att jag kunde hålla upp kameran mot duschdraperiet och duschmunstycket så att fokusen hamnade där, och sedan flytta kameran i det läge jag ville att bilden skulle tas från. Då låg fokusen kvar på sakerna i bakgrunden precis som jag ville ha det. Det gäller att vara påhittig som fotograf!


Effektfullt med kort



Det är kanske svårt att tro, men detta är faktiskt ett foto och ingen illustration som det ser ut som. Har beskurit bilden i Picasa samt ökat på belysning, högdrager och skuggor. Att bilden hade en gulton i sig redan från början var nog vad som gjorde denna läckra effekt möjlig!




Bara vanligt vatten





Jag fascineras ständigt av hur mycket som går att åstadkomma i ett vanligt handfat!

Kamerainställningar:
Slutare- 1/160
Bländare- 5,6
Vitbalans- Glödlampa
ISO- 200

Kamerainställningar är rena djungeln

Här kommer en liten sammanfattning av de olika kamerainställningarnas funktioner. Jag tror dock man lär sig bäst genom att prova sig fram!


Slutaren: Bestämmer hur länge den ljuskänsliga ytan som registrerar bilden ska nås av ljus. Slutartiden bestämmer alltså hur länge slutaren är öppen och hur mycket ljus som ska registreras. Då slutartiden används för att bestämma hur snabbt kameran ska ta bilden, ställer man in den först vid fotografering av rörliga motiv (till exempel sportfotografering), och anpassar sedan bländaren till slutaren. En kort slutartid ger oskarpa, rörliga motiv medan en lång slutartid ger skarpa, rörliga motiv.

Bländaren: Används för att reglera hur mycket ljus som ska komma in i kameran. En liten bländaröppning ger litet ljusinsläpp och högt bländartal medan en stor bländaröppning ger stort ljusinsläpp och lågt bländartal.Har man stor bländare får man kort skärpedjup medan en liten bländare ger ett lågt skärpedjup.

ISO: Bestämmer hur känslig kameran ska vara för ljus. Ju lägre ISO-tal man har desto skarpare blir bilden medan höga ISO-tal ger korniga, brusiga bilder. Vid normalt dagsljus brukar 100-200 ISO vara lämpligt medan 800 är nödvändigt vid fotografering i skymning.


RSS 2.0